Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Άλογα των Φιόρδ

Κομψά, αγέρωχα, ήρεμα. Όπως μαρτυρά και το όνομά τους (Fjord Horse), αυτή η φυλή αλόγων προέρχεται από τα νορβηγικά φιόρδ. Λόγω του μέτριου ύψους τους συχνά τα συγχέουν με πόνυ, όμως ανέκαθεν συγκαταλέγονταν στο γένος των αλόγων.
Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες φυλές · ορδές αυτών των αλόγων εγκαταστάθηκαν πριν από 4000 χρόνια στη Νορβηγία και οι αρχαιολογικές ανασκαφές ταφικών μνημείων των Βίκινγκς αποκαλύπτουν πως αυτή η ράτσα εκτρεφόταν για πάνω από 2000 χρόνια. Θεωρείται μία από λίγες αμιγώς καθαρόαιμες φυλές, καθώς η εκτροφή τους δεν αλλοιώθηκε από διασταυρώσεις με άλλα είδη αλόγων. Διατηρούν τα "πρωτόγονα" στοιχεία της φυλής τους ,όπως τα "άγρια" χρώματά τους (καστανό-χρυσαφί και μαύρο) καθώς και τη χαρακτηριστική μαύρη λωρίδα που ξεκινά απ' το τσουλούφι τους, διατρέχει την χαίτη τους και ξαναεμφανίζεται στην πλούσια ουρά τους. Χαρακτηριστική είναι η χαίτη τους και ο τρόπος κουρέματός της καθώς εξωτερικά είναι λευκή και την κουρεύουν πιο κοντή για να ξεπροβάλλει στο εσωτερικό η προαναφερθείσα μαύρη ρίγα.
Παρά το μέγεθός τους, είναι πολύ δυνατά και ανθεκτικά θηλαστικά, κατάλληλα για "βαριές δουλείες" όπως όργωμα χωραφιών και μεταφορά ξυλείας. Είναι ήρεμα και δεκτικά γι' αυτό και αποτελούν εξαιρετικά άλογα ιππασίας, αλλά και οδήγησης. Ακόμα, χρησιμοποιούνται ευρέως σε αθλητικούς διαγωνισμούς λόγω των πολύ υψηλών τους επιδόσεων.
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει ανακηρύξει το άλογο των Φιόρδ ως ένα εκ των εθνικών της συμβόλων γι' αυτό και ακολουθεί πρόγραμμα εκτροφής και διατήρησεως της καθαρότητας της φυλής του. Τελός, το άλογο των Φιόρδ στολίζει τα θηρεό των νορβηγικών δήμων Gloppen και Eid.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου